Pigmentvlekken zijn ophopingen van melanine (pigment); de cellen die de huidskleur bepalen. In de basis beschermt pigment onze huid tegen UV-straling. Het vormt als het ware een paraplu om onze huid te beschermen. Wanneer je lang in de zon zit, maakt de huid meer pigment aan die steeds meer naar de oppervlakte komt zodat je beter beschermd bent. Dat proces heeft even tijd nodig. Dit geeft dan ook niet na enkele dagen, maar vaak na een paar weken een ‘lekker kleurtje’.
Hoe ouder we worden, hoe slechter onze cellen gaan werken en hoe meer moeite ze hebben om zichzelf te kunnen herstellen. Dat geldt ook voor de pigmentcellen. Door de jaren heen zijn ze zo vaak beschadigd geraakt door de UV stralen, dat ze niet altijd netjes meer hun werk doen.
De gelijkmatige verdeling van pigment kan verstoord raken en zo ontstaan er ophopingen van pigment. Daar zijn ze dan: de pigmentvlekken.
Vaak ontstaan pigmentvlekken in het gezicht, op de handen, de armen en het decolleté; de plekken die door de jaren heen veel (bewust of onbewust) aan de zon worden blootgesteld.
Niet alleen ouderen, maar ook jongeren kunnen last krijgen van pigmentvlekken door bijvoorbeeld overmatige blootstelling aan zonlicht waarbij er schade ontstaan is. Wist je dat je huid zijn piek heeft op je 25ste levensjaar? Daarna begint hij dus al langzaam af te takelen en dus onze taak om hem extra te helpen en beschermen waar nodig!
Ongeacht leeftijd kunnen pigmentvlekken tevens ontstaan na een ontsteking (acne) of bij littekens. Er komt dan abnormaal veel melanine vrij in het wondje en het duurt vaak lang voordat dit wegtrekt. In sommige gevallen is het zelfs permanent.